
In ultimele decenii, corporatiile au adus omenirii un foarte mare progres. Cu toate acestea, sunt multi cei care simt ca modul in care organizatiile functioneaza in zilele noastre nu este de natura sa-i faca sa se simta impliniti.
Sondajele interne si externe raporteaza ca, pentru cei aflati la baza piramidei munca este cel mai adesea o obligatie, lipsita de pasiune si scop. Nici viata celor din varful piramidei nu este cu mult mai safisfacatoare. Viata liderilor din corporatii e plina de jocuri de putere, jocuri politice, provocari si un nivel ridicat de stres. Pentru aproape toti, balanta dintre viata personala si serviciu este oricum numai in echilibru nu.
Si asta pentru ca majoritatea oamenilor nu isi dau seama cat de fenomenali sunt de fapt.
Ceea ce caracterizeaza corporatiile din zilele noastre sunt obiectivul de a invinge competitia si de a obtine profit si crestere. Inovatia este elementul cheie pentru a ajunge si a mentine compania pe primul loc in piata. Managementul este orientat pe obiective, prin comanda si control. Stilul de leadership este de asemenea orientat pe obiective si sarcini, fiind determinant.
Oamenii nu sunt invatati sa priveasca provocarile ca pe o oportunitate de crestere si dezvoltare personala.
Dar nu trebuie sa fie neaparat astfel. Nu si de acum inainte...
Este oare posibil sa adoptam si sa implementam un model mai puternic de a munci impreuna? Este oare posibil sa re-proiectam structurile organizationale, practicile, procesele si cultura astfel incat sa cream un mediu de lucru fara politica, fara stres si epuizare, fara apatie si resentimente?
Este oare posibil sa implementam un model care face ca munca sa fie productiva, satisfacatoare?
Si totul se reduce la o schimbare de atitudine, o schimbare a felului in care privim lucrurile. Atitudinea ca putem face fata provocarilor, ca le putem depasi, in loc sa condamnam circumstantele....
Raspunsul este DA! Cum? Prin crearea unei culturi de coaching in cadrul organizatiei. Prin gestionarea si conducerea bazata pe principiile si tehnicile de coaching. Prin imbratisarea ideii ca fiecare angajat, la fiecare nivel al organizatiei, are un potential si capacitatea inascuta de a da tot ce e mai bun si de a prospera. Si astfel, fiecare om incepe sa se dezvolte catre cea mai buna versiune a lui.
“Obiectivul de coaching este un obiectiv clar de management: sa obtina maxim posibil din resursele valoroase ale une organizatii”
Harvard Business Review
Profesionistii in coaching au capacitatea de a aduce la lumina tot ce e mai bun in oameni, de a-i provoca si de a-i face responsabili si raspunzatori, prin inlaturarea obstacolelor interne din sistemul lor de convingeri interioare si aratandu-le ca este posibil.
Orice afacere care opereaza intr-o economie moderna se asteapta la un randament sanatos al investitiei.
Potrivit Metrix Global, LLC 2001:
” Companiile care au implementat o cultura bazata pe coaching au obtinut un randament de 529% al investitiilor si alte importante beneficii necuantificabile pentru business”
Indicatori importanti de performanta si ai culturii organizationale au crescut datorita folosirii principiilor de coaching in business:
- forta organizatiei cu 48%
- satisfactia clientilor cu 39%
- relatiile de munca intre colegi cu 63%
- satisfactia muncii cu 52%
Vedem cum principiile de coaching schimba focusul pe cultura, pe delegare, pe colaborare si pe incredere pentru a obtine motivarea angajatilor in cadrul structurii clasice piramidale. Se bazeaza pe valori solide, pe consens si implicare si pe o munca plina de semnificatie pentru fiecare om din organizatie.
Dar ce inseamna o munca plina de semnificatie?
E prima intrebare pe care trebuie sa ne-o punem daca vrem sa descoperim satisfactia in munca.
Si aici intervine profesionistul in coaching. El iti arata ca indiferent de munca pe care o faci, exista elemente in care poti gasi satisfactie. Si asta e ceea ce povestesti familiei tale cand ajungi seara acasa. Nu e numarul de sarcini pe care le-ai rezolvat azi... ci vorbesti despre ceea ce ai facut cu satisfactie, ceea ce te-a facut sa te simti important, sa simti ca ceea ce faci tu conteaza. Ceea ce te-a incarcat emotional si ceea ce te-a determinat sa vrei sa faci mai mult.
Se stie ca 50% din cei care parasesc o companie, isi parasesc managerul, nu jobul in sine, ceea ce este o pierdere foarte mare pentru companie, nu doar cand vorbim de calitatea umana ci si despre bani (costurile de recrutare si de formare a noilor angajati pot reprezenta sume insemnate in economia interna a unei companii).
Prin dezvoltarea unei culturi de coaching, se pot atinge performante de varf in orice afacere: o organizatie implicata si aliniata la obiectivele companiei, productivitate maxima, eficienta imbunatatita, performanta mai buna la job si imbunatatirea abilitatilor de comunicare, o cultura bazata pe colaborare, si nu pe competitie, atat intre angajati cat si intre echipe. Si oameni care lucreaza cu zambetul pe buze, pentru ca se simt apreciati si simt cum contribuie la realizarea obiectivelor companiei si prin urmare la propria lor prosperitate.