- Acasă
- Blog
- Expertul zilei
- Despre profesia de animator pentru copii și arta organizării unei sărbători

1. Anastasia, de 8 ani conduci cu succes propria afacere, organizând sărbători pentru copii și aducând fericire atât celor mici, cât și părinților. Cum a fost creată compania ”Businka” și de unde a apărut această idee?
Voi fi sinceră – nu am reinventat bicicletaJ Fiind studentă în anul 2 la Facultatea de Drept, aveam nevoie de bani. Având talentul de a comunica cu copii, m-am angajat în calitate de animator pentru copii și am înțeles că-mi reușește foarte bine. Am lucrat așa timp de 2 ani. Terminând studiile cu diplomă roșie, cum era pe atunci, am înțeles că nu sunt gata să lucrez pentru un salariu mizer. Din cauza anumitor probleme financiare din familie, aveam nevoie de un venit rapid. Exact în acel moment, organizatorul de sărbători la care lucram a plecat peste hotare și mi-a venit idea să organizez într-o manieră diferită această afacere. Am început să lucrez singură. Asta a fost 8 ani în urmă. La acel moment, domeniul era puțin cunoscut. A fost mai dificil, dar cu timpul au început să apară tot mai multe comenzi și am înțeles că nu mă mai descurc de una singură, că am nevoie de o echipă de încredere. Astfel a fost creată compania.
2. De dragul succesului ai renunțat la multe lucruri, inclusiv la cariera în domeniul dreptului. Ce te-a făcut să iei această decizie? Regreți acum?
Aș spune o minciună dacă aș zice nu, desigur, dar acestea au fost circumstanțele. După practica universitară, realizată la una dintre instituțiile de stat din domeniul dreptului, am înțeles că, din păcate, sistemul nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze. Am rămas dezamăgită. Așa cum organizarea petrecerilor îmi reușea destul de bine, am ales ceea ce-mi aducea mai multă plăcere și un venit rapid la acel moment. Cu siguranță, există greutăți, probleme organizatorice și în afacerea sărbătorilor. E foarte complicat să găsești oameni de încredere, care ar lucra cu dăruire și seriozitate. În clipele când ai de-a face cu astfel de greutăți, începi să regreți, recunosc, dar nu-mi pierd speranța. E un lucru care-mi place și-mi permite să aplic cu brio abilitățile organizatorice și comunicaționale.
3. Sărbătorile înseamnă bucurie. Ce rămâne însă după culise și ce este cel mai complicat în procesul de organizare?
Cel mai complicat este să excluzi atitudinea personală. De la bunul început am perceput animația ca pe un job, nu ca pe un hobby sau o distracție. Poate asta și m-a ajutat să obțin autoritatea pe care o am astăzi. E nevoie să uiți de grijile personale. Pentru acest gen de activitate e un detaliu foarte important. Pe nimeni nu-l interesează dacă ai sau nu dispoziție, dacă te simți bine sau rău. Oamenii au o sărbătoare și o dată ce te-ai apucat de asta, ești obligat să-ți faci job-ul așa cum trebuie. O altă dificultate este organizarea și dirijarea echipei. Succesul tău, în mare parte, depinde de responsabilitatea angajaților, de aceea dacă nu te pricepi la management, vor apărea consecințe grave.
La fel de dificil este să nu te porți prea afectuos cu copii. Știu că poate suna straniu, dar așa este. Dacă voi dărui prea multă atenție și emoție, puterile mi se vor termina destul de repede. De aceea e nevoie de echilibru și control emoțional.
Și ultima – lipsa angajaților. În acest moment echipa este formată din 8 persoane, dar oricum nu e destul pentru noi. Foarte greu găsim pe cineva, probabil din cauza că acest job nu se potrivește oricui. Pe lângă aceasta, avem o listă de cerințe stricte față de candidați, ceea ce ne permite să livrăm servicii de calitate.
Din fericire, chiar dacă există unele greutăți, avantaje sunt mult mai multe. Asta și-mi dă puteri să continui.
4. Cum organizezi cu succes o sărbătoare pentru copii și ce, de obicei, le scapă părinților?
- Este foarte important să alegeți locul potrivit. Vă recomand întotdeauna să luați în considerație numărul invitaților și așteptările dumneavoastră. Dacă vă doriți o atmosferă solemnă, de restaurant, evitați pizzeria, iar dacă doriți o odihnă simplă și liniștită, puteți alege cu ușurință un local de nivel mediu.
Dacă la sărbătoare vor fi prezenți părinți cu copii foarte mici, bineînțeles că aveți nevoie de un local cu un loc de joacă, unde copilul se va juca în siguranță, având ocupație și în afara animației. Copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani nu se vor simți confortabil într-un local decorat cu floricele, fluturași și ursuleți. Copiii de astăzi se dezvoltă foarte repede, de aceea este necesar să vorbim și să ne consultăm cu ei înainte de a alege locul sărbătorii.
Referitor la alimentație, m-am convins de nenumărate ori - copiii sunt indiferenți de ce au pe masă. Ei practic nu mănâncă nimic în tipul mesei de sărbătoare. Pe gustul lor sunt cartofii prăjiți, cărnița ușoară, fructele, ceva dulce și cel mai important - multă apă. Atât. Vă asigur că nu aveți nevoie de mâncăruri sofisticate și costuri suplimentare.
La fel de important este să cunoașteți condițiile sanitare ale localului. Acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. Asigurați-vă că localul are o baie și un veceu curat și bine amenajat, cu acces rapid pentru copii.
În ceea ce privește programul de divertisment - este foarte important să alegeți corect animatorul sau agenția care prestează aceste servicii. Totul depinde de bugetul disponibil. În Chișinău avem o alegere variată de animatori. Dacă acum 8 ani în urmă cu acest lucru se ocupau 6-7 persoane, acum în jur de 30. Alegerea este mare - de la animatori cu un costum de Moș Crăciun, până la organizatori foarte serioși, care iau 300-400 de euro pe oră. La noi sunt cele mai mici prețuri din oraș. Probabil din cauza aceasta suntem cei mai solicitați. Dar prețul nostru nu afectează calitatea. Am decis să lucrez după principiul - cu cât sunt mai multe comenzi, cu atât mai bine. Pe lângă aceasta, înțeleg că fiecare copil își dorește o sărbătoare, indiferent de starea materială a părinților.
5. Cum alegi un animator?
Primul lucru la care trebuie să atrageți atenția este modul lui de a vorbi la telefon. La această etapă, veți înțelege imediat profesionalismul animatorului și abilitățile de comunicare ale acestuia.
Al doilea criteriu – recomandările. Unde ai fost, unde ți-a plăcut, ce ți-au sfătuit prietenii tăi – toate aceste informații sunt destul de valoroase.
Al treilea lucru, desigur, este costumația, accesul liber la informație, răspunsul rapid etc.
Dacă v-ați decis, primul lucru care trebuie discutat cu animatorul este ce personaj dorește să vadă copilul dumneavoastră la sărbătoare. Vă sfătui să conveniți mai întâi cu copilul. Nu comandați pentru un copil de 12 ani un clovn. Copii cresc repede și vă asigur că în acest caz, clovnul nu e personajul potrivit. Pentru orice vârstă avem programe speciale. Vă îndemn să ascultați sfaturile animatorului, deaoarece acesta are experiență în domeniu. După ce ați discutat toate aceste detalii, agenția vă va cere banii în avans. Noi practicăm plată după sărbătoare, ca oamenii să vadă pentru ce plătesc.
Este foarte important ca animatorul să fie punctual. Desigur, în ritmul orașului nostru, 10-15 minute de întărziere pot fi permise, dar există întârzieri de ore întregi - ceea ce dă dovadă de nonprofesionalism. Discutați din timp despre acest lucru. Încă ceva - îndemn părinții să nu impună copilului un comportament oarecare. Dacă copilul vrea să stea undeva într-o parte, lăsați-l. El numaidecât se va apropia de mulțime când va dori, iar animatorul îl va ajuta să se adapăteze și să se relaxeze. Cel mai bine e când părinții stau separat. Așa copii se simt mai relaxați.
Și cel mai important - servirea tortului. Acest moment culminant este așteaptat de fiecare copil. Mămica, tăticul, bunicii - susțineți copilul dumneavoastră în acest moment. Fiți alături. Susțineți-l cu aplauze, îmbrățișări și sfaturi. Dacă nu dumneavoastră, atunci cine? Încercați să organizați bine acest moment și cel mai important – oferiți-le cât mai multă dragoste.
6. În fiecare zi le ceri copiilor să-și pună o dorință la suflarea lumânărilor. Dar la ce visezi tu?
Oh, lista e foarte mare. Unul dintre scopurile principale e să devin mamă. Am un soț minunat, cu care vreau să aduc pe lume un copil minunat - o personalitate. Un alt scop este menținerea sănătății părinților. Nu există alte obiective. Vreau doar să fiu un om bun și să-mi fac bine lucrul.
7. Ce se va întâmpla cu ”Businka” în 5 ani?
Voi lucra în continuare. Până când nu vreau să mă ocup de sărbătorile pentru adulți. Motivul nr.1 – nu-mi ajung oameni. Dacă faci ceva, trebuie s-o faci bine.
La moment, pregătim ceva nou - oferte pentru cei mai micuți clienți, abia veniți pe lume.
De asemenea, planifică să ne ocupăm cu aranjamentele de sărbătoare și decorațiunile. Am început deja să facem acest lucru și chiar lucrăm cu o echipă de profesioniști în domeniu. Și, bineînțeles, ne dorim să angajăm cât mai mulți doritori de a lucra cu copii, care vor iubi și vor prețui afacerea noastră. Asta-i tot.

