Resursă de instruire și dezvoltare personală
Adaugă curs
  1. Expoziţie Istoria Filosofiei în lume

Expoziţie Istoria Filosofiei în lume

Asociaţia culturală Noua Acropolă în Moldova, în parteneriat cu Biblioteca B.P. Haşdeu, Filiala „Biblioteca Publică de Drept” vă invită la Expoziţia "Istoria Filosofiei în lume", în perioada 4 noiembrie 2019 - 22 martie 2020..
Programul de vizitare: 10.00 - 19.00 (luni - duminică).
Intrarea este liberă.

Expoziția presupune expunerea a 22 de planșe, în formatul 50x75 cm, în sala Cuibul Democraţiei, a bibliotecii, Str. Armenească nr. 42, mun. Chişinău.
Expoziţie Istoria Filosofiei în lume
Gratuit
0
Chișinău
Română
4 noiembrie 2019 - 22 martie 2020
Înscrie-te la curs
Asociatia Culturala Noua Acropola MD
Noua Acropolă este o organizaţie internaţională cu caracter filosofic, cultural şi social. Aceasta a fost fondată în anul 1957, în Buenos Aires (Argentina), de către istoricul şi filosoful Jorge Ángel Livraga Rizzi (1930-1991). În momentul de faţă, Noua Acropolă are filiale în peste cincizeci de ţări, pe cinci continente. Simbolismul numelui În Grecia antică, „Acropole” desemna partea cea mai înaltă a oraşului. Era locul în care lumea formelor concrete se unea armonios cu lumea invizibilă a ideilor. Acropola reprezintă un loc simbolic pentru imaginaţia noastră, care ne sugerează ascensiunea spre punctul cel mai înalt din noi înşine. Considerăm că lumea de azi are nevoie de noi „Acropole”, realizate nu din piatră, ci din fiinţe umane, „Acropole” ridicate în inima oraşelor noastre, în cadrul cărora oamenii să dezvolte o viaţă interioară elevată, restabilind legături profunde cu ceilalţi şi cu natura. Astăzi, Asociaţia Culturală Noua Acropolă este prezentă în peste cincizeci de ţări, reunind mai mult de 15.000 de voluntari, precum şi sute de mii de simpatizanţi, care se exprimă în peste cincisprezece limbi şi reprezintă o gamă largă de confesiuni, origini etnice şi moşteniri culturale, ceea ce constituie un admirabil exemplu de convieţuire şi înţelegere.
Expoziţie Istoria Filosofiei în lume Expoziţie Istoria Filosofiei în lume
Descriere
Lista planşelor expoziţionale:
1 Socrate
2 Filosofi presocratici
3 Platon - Biografia. Doctrina. Opera
4 Platon – Academia. Academia veche. Organizare şi funcţionare. Academia de mijloc şi Academia Nouă
5 Opera lui Platon
6 Aristotel - Biografia. Opera. Filosofia primă şi treptele cunoaşterii. Etica
7 Academia platonică din Florenţa: Despre om şi destin. Despre structura universului
8 Academia platonică din Florenţa: Reprezentanţi ai academiei
9 Buddhismul: Viaţa lui Buddha. Eleméntele doctrinei budiste. Principalele două curente ale budismului. Şcoli budiste din China. Durerea poate fi depăşită. Calea care duce spre Eliberare
10 Originea filosofiei în India: Caracteristici generale. Despre Vede
11 China: Preceptele filosofiei lui Confucius. Biografia
12 China: Lao Tye. Daoismul
13 Egiptul Antic: Hermetismul. Mesopotamia
14 Şcoala Pitagoreică: Originea. Pitagora. Matematica pitagoreică
15 Stoicismul: Întemeierea şcolii şi scurt istoric. Prin cipiile etice ale stoicismului
16 Stoicismul: Seneca, Epictet, Marcus Aurelius, Zenon, Kleanthes, Chrzsippos, Panaitios, Poseidonios
17 Şcoala neoplatonică: Plotin, Hypatia
18 Originile Filosofiei Renaşterii: Şcoala din Atena şi neoplatonismul. Persia şi oracolele caldeene. Egiptul şi Corpus hermeticum
19 Giordano Brunno: Viaţa şi opera. Despre Univers. Despre memorie şi magie
20 Raţionalismul francez: Rene Descartes. Metoda. Îndoiala. Dumnezeu
21 Empirismul englezesc: Francis Bacon. Thomas Hobbes.
22 Imanuel Kant: Biografia. Opera.

Evenimentul este dedicat Zilei Internaționale a Filosofiei, decretată de către UNESCO, şi face parte din Proiectul cultural ZIF2019, ediţia a V-a, organizat de Noua Acropolă în Moldova.

Despre Ziua Internaţională a Filosofiei:

Ziua internaţională a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinţei generale UNESCO, s-a susţinut că: ''filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere''. În 2018, este subliniat în special acest ultim aspect, legat de toleranţă şi acceptarea opiniilor diferite, având în vedere că la 10 decembrie 2018, aniversăm 70 de ani de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, aminteşte en.unesco.org.

În mesajul său prilejuit de Ziua mondială a filosofiei, Audrey Azoula, directorul general al UNESCO, a transmis: "Filosofia este nu doar o disciplină fascinantă în teorie, ci şi o practică de zi cu zi ce poate transforma societatea. Ajutându-ne să descoperim diversitatea curentelor intelectuale la nivel mondial, filosofia stimulează dialogul intercultural. Raţiunea şi cântărirea argumentată a opiniilor duc la clădirea unei societăţi mai tolerante, mai respectuoase. Pentru UNESCO, filosofia este şi un mod de a dezlănţui potenţialul creativ la umanităţii şi de a genera idei noi. Filosofia creează condiţiile intelectuale favorabile schimbării, dezvoltării sustenabile şi păcii", potrivit http://www.unesco.org.
Data de început
4 noiembrie 2019 - 22 martie 2020
Adaugă o recenzie
Recenzii
Nu există recenzii
Contacte
Contacte
str. Armenească, nr.42, Chişinău
nouaacropola.md@gmail.com
Comandă apel

Articole recomandate

Cum să te organizezi mai bine sau tehnici simple de time management. Cunoașterea de sine
Ziua are 24 de ore pentru toată lumea. Timpul nu face diferență. Timpul e o resursă accesibilă pentru toți. Chiar dacă se discută atât de mult în ultima perioadă despre optimizarea și organizarea timpului, ar fi bine să fim conștienți că nu timpul necesită organizare, ci noi - acțiunile noastre și modul de a le înfăptui. Hai să vedem împreună cum ne putem organiza eficient.
August 23, 2019
0
5 cărți cu rezonanță de bombă atomică – recomandare de la Maria Dabija, triplă olimpică republicană la Limba și literatura română Cartea care te citește
Venim cu o listă de lectură aleasă, împrumutată din biblioteca olimpicilor de Limbă și literatură română. Fiecare carte reprezintă o adevărată lecție de viață. Enjoy the moment :)
Septembrie 25, 2018
0
Despre traumele emoționale și vindecarea acestora Expertul zilei
Dacă vrem să fim împliniți, să dobândim pacea interioară și să ne îmbunătățim relațiile cu cei din jur, e nevoie de acceptarea amprentei trecutului de vindecarea consecințelor, numite - traume emoționale. Discutăm astăzi despre acest subiect cu Ștefan Popov – psiholog, psihoterapeut de orientare integrativă, formator, cercetător în științe sociale, prezentator TV și autor al mai multor cărți de psihologie, filosofie și inginerie socială.
Octombrie 02, 2018
0
Va fi odată ca-n povești sau cum educăm gândurile pentru a crea realitatea dorită Ce nu se învață la școală
Noi suntem ceea ce gândim și fiecare cuvânt pronunțat reprezintă starea lumii noastre interioare. Dacă am ști cât de puternice sunt gândurile noastre, nu ne-am permite niciodată să gândim negativ. Îți propunem câteva sfaturi pentru detoxifiere cognitivă :). Lectură plăcută!
Ianuarie 22, 2018
3