- Главная
- Блог
- Чему не учат в школе
- Va fi odată ca-n povești sau cum educăm gândurile pentru a crea realitatea dorită
Cursorul nostru se va îndrepta astăzi spre un adevăr ascuns, uitat, prea ignorat, subestimat, despre care nu se spune la școală, dar care face diferența între destinele noastre.
Ideea e foarte simplă - noi suntem ceea ce gândim. Prea abstract, de acord, dar haideți să încercăm în aceste (doar) 2 minute de lectură să pătrundem în esență, să fim atenți și să trecem de la spiritual la rațional, alegându-ne cu idei de folos, care, dacă le acceptăm, pot deveni formulele salvatoare ale unei „altfel” de zile de mâine.
*Atenție – articolul a apărut drept rezultat al lecturii mai multor cărți de psihologie, scrise de experți internaționali. Le vom afișa cu drag la sfârșit.
De ce mi se întâmplă numai mie? Unde e dreptatea? Ce dacă mă fac de rușine? Eu nu sunt destul de bun/ă... Eu n-o să pot niciodată... Eu n-o să am niciodată... Dacă așa avea ceea ce au ei, atunci da, dar așa... Astea-s doar câteva dintre „perlele” subconștiinței noastre, care după cum spunea și Lise Bourbeau în una din cărțile sale, sunt create din cauza rănilor pe care le-am căpătat din copilărie. Le recunoașteți? De câte ori pe zi ne trec așa căluți prin cap? De multe ori, din păcate. Ne-am obișnuit cu asta, dar adevărul e că poate fi altfel. Casa noastră nu e o gară – noi suntem stăpâni la noi acasă!
De ce gândim astfel? Educație, lipsă de educație, tradiții, deprinderi, mediu social, influențe, traume, supărări... multe și de toate. Din punct de vedere științific e mult mai simplu – totul e din cauza rețelelor neuronale create de la naștere până la maturitate. Pentru a gândi altfel, trebuie să le schimbăm – logic.
Cum o facem? Asta e o întrebare interesantă. Sunt atât de multe de spus la acest subiect și atât de multe scrieri, începând cu Biblia și terminând cu tratatele de psihologie cibernetică. În acest articol, am decis să ne focusăm pe o singură idee.
Conform cercetărilor realizate de doctorul Maxwell Maltz, rețeaua neuronală poate fi schimbată timp de 21 de zile. Cu siguranță ați auzit de această teorie. Oare cât de convingătoare vi s-a părut?
Explicăm – dacă până acum obișnuiam să lăsăm deschis tubul cu pastă de dinți după spălare și acum vrem să ne schimbăm acest obicei și să ne deprindem să-l închidem la timp, repetând noua acțiune timp de 21 de zile consecutiv - putem realiza acest lucru.
Și acum, fiți atenți - deprinderea de a gândi că nu ești suficient de bun sau că toți se poartă nedrept cu tine e similară cu deprinderea de a lăsa tubul deschis după spălarea pe dinți – foarte simplu. Dacă un obicei poate fi schimbat într-o deprindere nouă, atunci și un gând poate fi schimbat cu un gând opus, repetat zilnic de cel puțin 21 de ori, timp de minim 21 de zile. Vi se poate părea ireal, neserios, o idee din seria science fiction - toate astea până nu încercați. Tehnica e aplicată cu succes de mulți psihoterapeuți de peste hotare și, mai nou, în spațiul românesc.
Ce ne costă să încercăm? Nimic. Doar un obstacol – lenea și împotrivirea puternică a ego-ului de a ieși din zona de confort.
Lăsăm filosofia și trecem la treabă. Ideea e clară, însă cum o aplicăm în realitate? Nu e chiar atât ușor să renunți la cochilie și să te apuci de un tratament mult prea netradițional.
1. De ce e atât de important să schimbăm modul de a gândi?
Casă, masă, mașină, calculator, tablou, carte, bijuterie – toate au fost cândva un gând. Cineva cândva s-a gândit la ceva și acel ceva s-a materializat. Deci, putem să fim creatori de realitate. Realitatea fie o creăm în mod conștient, așa cum o vrem noi, fie inconștient, lăsând să ruleze programele mentale nocive, formate în cei primii 7 ani de viață. Dacă vom gândi că suntem niște oameni minunați, norocoși, sănătoși – așa ne vom manifesta și în realitate. Dacă vom gândi că nu suntem capabili de nimic, că nu ne așteaptă decât ghinion – așa va fi și în realitate. Motivele de a zâmbini le creăm singuri și puterea de a ne controla gândurile devine puterea de creare a realității.
2. Cum formulăm gândul?
Cu ajutorul unei intenții, exprimate clar și scurt într-o afirmație. Vrem să fim bogați? Începem să ne spunem că suntem bogați și să ne hrănim cu gândurile unui bogat. Vom elimina din vocabularul nostru cuvintele cu energie negativă, cuvintele ce caracterizează sărăcia, slăbiciunea, neputința, vom exclude lamentările și criticile, căci după cum spunea regele Solomon –„în puterea limbii este viața și moartea” Ceea ce spui e ceea ce ești! Cuvântul repetat va deveni gând, gândul va deveni credință, iar credința se va transforma în realitate (după multă repetare, desigur). Alegeți afirmația care vă interesează și experimentați.
3. Cum alungăm gândurile nocive?
Cu toții ați auzit despre meditație și, cu siguranță, ați trecut peste, imaginându-vă o practică super-complicată, potrivită doar pentru monahii tibetani. Nu e chiar așa. Meditația, sau mai bine zis starea de meditație, poate fi practicată oricând, oriunde, de oricine și nu reprezintă altceva decât starea de prezență – a fi aici și acum. Nu cu gândul la cearta de ieri, proiectul de mâine sau ședința de săptămâna viitoare – să fii aici și acum.
Cum îți dai seama că ești prezent? O tehnică interesantă am întâlnit-o în scrierile maestrului Osho, care ne îndeamnă să dialogăm cu noi, punându-ne întrebarea: Ești aici? Și revenind cu răspunsul - Da, sunt aici... Alte tehnici enumerate de psihologi: urmărirea atentă a respirației, focusarea timp de 2-3 minute într-un punct fix, enumerarea a cel puțin 5 obiecte din jur. Toate acestea nu doar ajută să te concentrezi la clipa prezentă, dar și să ieși dintr-o stare emoțională neplăcută.
Recomandare – Administrați gândurile dorite de dimineață, pe capul limpede și stomacul gol. Să vi le spuneți în intimitate și semi-șoaptă, lent și focusat, cu credință și fără frică. Durata tratamentului – minim 21 de zile. Preț – 0 lei și 10 minute.
Și la final – cele povestite în acest text sunt doar o feliuță din tort. Informații găsiți foarte multe, numai să doriți. Orice dorință e realizabilă, doar că schimbările și rezultatele vin în timp. Rămâne la alegerea voastră ce faceți cu gândurile voastre și cu ziua de mâine. Ea poate și va fi una minunată!
„Ai grijă la gândurile tale, căci vor deveni cuvinte. Ai grijă la cuvintele tale, căci devin acţiuni. Ai grijă la acţiunile tale, căci devin obiceiuri. Ai grijă la obiceiurile tale, căci devin caracterul tău. Ai grijă la caracterul tău, căci devine destinul tău.”
Învățătură ebraică
Cu drag,
Cursor
Cărțile care ne-au inspirat:
1. Lise Bourbeau – “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”
2. Maltz Maxwell – Psiho-Cibernetica
3. Osho – Arta atenției depline
4. Niculina Gheorghiță – Afirmații pentru voi