Ziua are 24 de ore pentru toată lumea. Timpul nu face diferență. Timpul e o resursă accesibilă pentru toți. Chiar dacă se discută atât de mult în ultima perioadă despre optimizarea și organizarea timpului, ar fi bine să fim conștienți că nu timpul necesită organizare, ci noi - acțiunile noastre și modul de a le înfăptui.
Ideea de a face față falselor standarde, de a reuși peste tot și de a face cât mai multe pune o presiune imensă peste noi, creând panică, stres, nemulțumire și haos în viețile noastre. Am atâtea de făcut!, Nu reușesc..., Nu am timp!, N-am reușit nimic azi…, Vai ce repede a trecut ziua! – aceste lamentări au devenit demult o obișnuință, din păcate. Administrăm cu sfințenie cafeaua de dimineață în speranța că aceasta ne va trezi și ne va da boost-ul necesar pentru a reuși. Iar pentru „A reuși”. Poate funcționează, poate nu, dar dacă vrei o schimbare și ești în căutarea unor tehnici simple de autoorganizare pe care să le aplici atât la serviciu, cât și în viața personală, ți le vom descrie cu drag mai jos:
1. În primul rând – evită expresia „Nu am timp!”. Noi suntem ceea ce gândimși ce vorbim, deci gata cu autocondamnarea și de îți vine în cap vechea lamentare, schimbă gândul cu reversul acestuia: „Eu am timp suficient pentru tot ceea ce contează pentru mine.” Atenție – ceea ce contează! Vom reveni la acest gând mai jos.
2. Fă-ți un plan. Banal, dar notițele în carnețel încă sunt eficiente. Notează-ți ceea ce îți propui să faci în ziua sau săptămâna respectivă. Fără exagerări, fără lăcomie. Lucrul nu se termină niciodată J Fă-o de dimineață, la persoana I, la timpul prezent. Poți folosi oricare aplicație de acest gen – e la alegerea ta. Important e să o faci. Și partea cea mai plăcută – nu uita să tragi o liniuță peste ceea ce ai realizat. Ba chiar mai mult – adaugă ceea ai făcut extra și trage o liniuță și peste acestea. Pare straniu, dar ajută enorm la creșterea sentimentului de împlinire. Dacă noi nu ne vom aprecia, cine atunci?
3. După ce ți-ai făcut planul, creează-ți un spațiu de acțiune confortabil și elimină factorii care distrag atenția. Aici e partea cea mai grea. O piesă nouă pe Youtube, o notificare pe Facebook, un mesaj pe telefon, un pic de scroll pe Instagram – toate acestea scad din concentrare și te abat de la drum. Sigur, nu putem evita interacțiunea digitală în totalitate, dar am putea rezerva un timp aparte pentru ele. Știindu-ți slăbiciunile, elimină provocarea: pune telefonul pe mute, dezactivează notificările, închide paginile rețelelor de socializare, folosește aplicații de control (Offtime, Breakfree, Flipd, AppDetox etc.) sau extensii Chrome (StayFocused, de exemplu).
4. Prioritizează. În toată lista de acțiuni pe care ți le-ai notat, cu siguranță există una sau două mai importante. E necesar să ți le stabilești și să te focusezi pe ele. Cel mai simplu ar fi să-ți pui întrebarea: “Neîndeplinirea cărui task din cele propuse mă va afecta cel mai mult?”. Există o carte genială la acest subiect și titlul ei spune totul: Începe cu ceea ce nu-ți place (de Brian Tracy). În engleză sună și mai sugestiv – Eat that frog! (mănâncă acea broască). De obicei, dorind să ne umplem lista de realizări zilnice, ne grăbim să ne apucăm de ceea ce poate fi făcut mai rapid, mai ușor și mai confortabil. Să recunoaștem, deseori e vorba de lucrurile mărunte și mai puțin importante. Ziua trece, broasca nu a fost mâncată și în pofida listei lungi de trofee, persistă sentimentul de neîmplinire. Încearcă de mâine invers și urmărește efectul.
5. Stabilește-ți timpul limită pentru fiecare task. Practic e un îndemn de schimbare a viziunii. În loc să te concentrezi pe rezultat, focusează-te pe timpul pe care-l investești. Acest exercițiu nu doar va reduce din stres, ci și va schimba atitudinea față de provocările zilnice. Există și în acest caz extensii și instrumente online de monitorizare precum Pomodoro, TrackingTime, Clockify etc.
6. Renunță la multitasking. Cunoaștem cu toții proverbul: Cine fuge după doi iepuri nu prinde niciunul. Amuzant e faptul că multitaskingul tot rămâne a fi încurajat, în pofida ineficienței. Concentrează-te pe un singur lucru și fă-l până la capăt. După ce ai terminat, treci la următorul. Încet, dar sigur te vei elibera de treburi. Satisfacția va fi pe măsură.
7. Nu uita să mai faci o pauză. Scoală-te de pe scaun, ieși din birou, ia o gură de aer, ia o gură de apă, mai spune-le o vorbă colegilor, sună-ți un prieten, privește în cer, citește câteva pagini din cartea preferată - orice îți aduce relaxare este benefic. Cu toții știm ce înseamnă munca de birou, cum e când vin urgențe peste urgențe, ignorând aceste momente vitale de relaxare. Spune STOP! Mereu va fi de lucru. De altfel, bine că este de lucru – pentru asta ești și plătit:) Numai nu uita de tine! Mai este și mâine o zi.
8. Mulțumește-ți pentru ceea ce ai făcut în timpul zilei. Înainte de a merge la somn, enumeră tot ceea ce ai realizat astăzi. Cât de mic nu ți s-ar părea efortul – e meritul tău. E o dovadă de autorespect și autoapreciere ce-ți va hrăni sentimentul de împlinire și-ți va dărui energie pentru o nouă zi.
Mult succes, bunăstare și împlinire!