1. Margarita, știm că ești foarte pasionată de ceea ce faci. Povestește-ne despre povestea de dragoste dintre tine și limba engleză?
Într-adevăr, am o pasiune pentru limba engleză de mic copil! La liceu eram cea mai bună la această materie, îmi plăcea foarte mult să o vorbesc și să o studiez, îmi plăcea când colegii îmi cereau fie sfatul, fie ajutorul când era vorba de engleză. De fapt, aveam mai multe pasiuni – geografia și istoria, dar engleza a fost întotdeauna pe primul loc. Am ales să o studiez și la facultate pentru că îmi spunea mie intuiția că asta este chemarea mea.
2. Ce te-a motivat să creezi școala Fantastic English?
Școala a fost visul meu încă de pe timpul facultății, când am început să predau limba engleză. Au fost multe lucruri care m-au motivat să o deschid. În primul rând, și asta o spun cu toată sinceritatea, nu am fondat școala ca pe un proiect de business, ci pentru ca să îmi creez locușorul meu, unde EU sunt cea cu putere de decizie și am flexibilitatea de a face lucrurile cum consider eu că e corect.
Când mi-am început cariera de profesor, am observat că pe piața limbilor străine există o maaare lipsă de calitate și asta din cauza faptului că oamenii din acest domeniu (de fapt acest lucru e valabil pentru ORICE domeniu) nu se dedică muncii lor și nu o fac cu toată inima. De aceea eu am decis că pot să creez un loc unde toată lumea este dedicată la fel de mult ca mine – Fantastic English.
Un alt motiv major care m-a “forțat” să fondez școala a fost faptul că pur și simplu nu făceam față numărului de studenți care doreau să facă ore cu mine, care era tot mai mare și mai mare. Eu am înțeles că ei văd cu câtă dedicare făceam acest lucru, cât și rezultatele pe care le obțineam, de aceea am decis să încep să îmi realizez visul.
3. Cât de bine vorbesc moldovenii Engleza? Conversație, scriere, înțelegere, pronunție – la care capitol le vine elevilor cel mai greu?
Destul de rău, aș spune eu, având în vedere faptul că sunt mici șansele ca să oprești pe cineva pe stradă care ar ști să poarte o conversație în engleză. Dar, în ultimii ani, constat că tot mai multe persoane simt necesitatea de a învăța această limbă și asta e lăudabil. Din toate – conversație, scris, înțelegere, pronunție, cel mai greu le vine elevilor să comunice. Asta e din cauza faptului că în școli și universități, din păcate, avem un program învechit, cu profesori (în mare parte) nemotivați, unde se pune accentul pe scriere și citire – abilități de altfel importante, dar care nu pot asigura dezvoltarea abilităților de comunicare. Dacă ne gândim mai bine, cel mai important examen la această limbă străină este Bacalaureatul, care este o probă exclusiv scrisă! Respectiv, nimeni nu își prea bate capul cum să vorbească engleza. Pentru mine acest lucru este destul de frustrant, deoarece drept consecință a acestui sistem, suntem privați de posibilitatea de a avansa în carieră, de a avea o legătură mai bună cu alte națiuni, în afară de moldoveni și români, de a ne dezvolta în general și asta deoarece engleza, vrem noi sau nu – este o limbă internațională, iar cunoașterea ei deschide foarte multe uși.
4. Care sunt cele mai frecvente greșeli în învățarea limbii engleze?
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un student ține de seriozitate, disponibilitate și continuitate. Nu poți să înveți engleza luna aceasta, să faci pauză câteva luni sau chiar ani și să o iei de la capăt. Este totuși o limbă străină, învățarea căreia trebuie să fie un proces continuu și constant.
O altă mare greșeală este urmărirea unui program de studii prea intens. Mulți își doresc să învețe engleza cât mai repede, să o ia ca o pastilă cu apă și gata! Asta nu se întâmplă așa și cine îți promite că te învață să o vorbești fluent într-o lună - te minte. Cum am spus mai sus – învățarea limbii străine TREBUIE să fie un proces continuu și constant, iar creierul are nevoie de acest timp! Iar dacă alegi să faci un singur curs, foarte rapid, vei avea cu siguranță rezultate imediate, dar nu de durată, mai ales dacă te oprești din studiu. Cu alte cuvinte, vreau să spun că o greșeală în învățarea limbii engleze este urmărirea unui curs greșit. Trebuie să atragi atenția la cât durează un curs, ce conține el și să te asiguri că după normele internaționale este normal să parcurgi acea materie în timpul care ți se propune.
O altă mare greșeală este convingerea că nu ai nevoie de gramatică. Nici nu pot să vă spun cât de multă lume ne spune nouă acest lucru – nu vreau gramatică, vreau să învăț să vorbesc. Bine, aici este vorba în primul rând de diferența de noțiuni pe care o au unele persoane. Mulți asociază gramatica și regulile gramaticale cu acel proces plictisitor de la școală, când toată lecția se conjugau verbele sau se rezolvau exerciții rupte din context, care se uitau imediat ce se ieșea din clasă. De fapt, gramatica este doar un ansamblu de reguli care te ajută să te exprimi corect. O să fac o analogie – o engleză puternică este ca o casă construită bine – pereții acesteia fiind clădiți din cărămizi și cement, unde cărămizile sunt cuvintele, iar cementul este gramatica. Vă dați seama că pereții casei fără cement s-ar prăbuși instant, nu?
5. Care sunt cele mai eficiente metode de învățare a limbii engleze?
Cele mai eficiente metode sunt acele practice – care te fac să folosești engleza în situații reale. Fie că este vorba de o temă nouă de gramatică sau vocabular – cel mai eficient este când ea este conectată cu viața ta reală. Un profesor cu adevărat bun știe să rupă engleza de pe foile manualului și să o facă „vie” pentru student. Foarte eficiente sunt jocurile, activitățile de grup și echipă, toate acestea combinate cu un set de exerciții autentice, dintr-un manual recunoscut ca fiind eficient la nivel internațional.
6. Cât timp de fapt trebuie să o practici pentru a o vorbi fluent? Există o normă zilnică?
Pentru a vorbi engleza fluent trebuie, de fapt, să dedici destul de mult timp pentru studiu. Desigur că depinde de unde pornești. Dacă deja cunoști câte ceva, va fi mai ușor, dacă nu – ai nevoie de cel puțin un an ca să o vorbești suficient de ușor. La fel, fiecare persoană învață diferit - cineva poate ajunge la nivelul B2 într-un an, cineva în 3. În general, dacă înveți engleza corect, regulat, continuu și îți place ceea ce faci – ajungi la fluență (B1-B2) în maxim 2 ani. Eu aș spune că zilnic ar trebui să dedici între 60 și 120 de minute minim! Da, ar putea părea mult, mai ales în contextul vieții cotidiene, unde nimeni nu are timp, dar gândește-te că dacă la moment poți alerga doar 1 km fără a te opri, nu poți sa înveți să alergi 10 km fără a dedica suficient timp și, mai ales – fără a alerga zilnic.
7. În grup sau individual – cum e mai eficient?
Cu siguranță în grup. De-a lungul carierei mele am predat engleza la peste 1000 studenți și am avut ocazia să predau individual la o persoană, două sau trei și să fac pregătire în grupuri de la 6 la 16 persoane. Eu am ajuns la concluzia că engleza se învață cel mai eficient (pe termen lung) în grup. Și asta pentru că nu cazi în zona de confort atât de tare cum se întâmplă cu cazul când ești doar tu și profesorul. Dacă grupul nu este prea mare (trebuie să fie până la 10 persoane, maxim 12) și dacă profesorul este unul bun – atunci, în timp, vei vedea cum vin rezultatele mai bine. Știu că sună bizar acest lucru, dar în practică s-a dovedit a fi adevărat. Dacă ești plasat în grupul care corespunde nivelului tău, iar colegii sunt de același nivel ca și tine, și dacă programul de studii este gândit corect – cu siguranță rezultatele nu se vor lăsa așteptate.
În grup lecțiile sunt mai interesante și atmosfera este mai energică. Făcând parte dintr-un grup, tu, ca student, ești la un nivel cu toți colegii tăi, care se află la aceeași etapă de studiere a limbii engleze, care au aceleași temeri ca și tine și care foarte des vor adresa întrebările la care tu tot vrei să știi răspunsul, dar la care singur nu te-ai gândit.
Un alt avantaj este că în grup ai ocazia să îți îmbunătățești conversația mult mai repede, pentru că în grup – profesorul poate implementa o sumedenie de metode comunicative. La fel, ai ocazia să o practici și cu alte persoane decât profesorul tău – iar asta este un avantaj, căci atunci când vei utiliza engleza, nu vei interacționa cu o singură persoană. Pe lângă aceasta, pregătirea în grup este mult mai accesibilă.
8. Ce recomandare ai putea da celor care vor să-și mențină nivelul de Engleză?
În primul rând, să își facă din engleză un mod de viață. Să seteze limba la device-ul folosit în engleză, să gândească în engleză, să interacționeze cu persoane care o vorbesc. Lucrurile pe care le poți face singur sunt: privirea filmelor, ascultarea muzicii, citirea, comunicarea – orice îți aduce plăcere în general.
Și un aspect foarte important - dacă nu îți place să citești în general, nu citi în engleză! Dacă nu îți place să asculți muzică, nu asculta muzică cu versuri în engleză! Atunci când vei face ceva ce aduce plăcere – vei învăța mult mai ușor. În rest, pe internet sunt o sumedenie de mijloace pe care le poți utiliza în acest sens. E suficient să deschizi YouTube-ul și să cauți “English lessons” sau “improve English by yourself”. La Fantastic English noi oferim absolut gratuit, fie că ești studentul nostru sau nu - un set de materiale adiționale, alese conform nivelului, pe care le poți utiliza cu plăcere.